• Uitvaartverzorging Rivierenland
  Lage huis 43
  4153 CS Beesd
  24/7: 06-41 413 412
   
  • Rouwen is het verwerken van een groot verdriet. Het is een proces waarbij iemand geleidelijk aan leert omgaan met pijn, verdriet, angst, woede en schuldgevoel.  Het leert ook om uiteindelijk de draad van het leven weer op te pikken. Rouwen is echt werken. Men spreekt dan ook van de rouwarbeid. Geen arbeid is zo vermoeiend als emotionele arbeid. Rouw ontstaat als een reactie op het verlies van iemand die dierbaar was en die een grote betekenis had voor de rouwende. Rouwen is een proces van aanpassing. Het is heel moeilijk om te zeggen hoe lang het rouwproces duurt. Vaak zegt men twee jaar, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders. Het is niet zo dat er na het rouwproces geen verdriet meer is. Het verdriet is enkel niet meer ontwrichtend. Onderaan deze pagina vindt u een aantal links naar interessante boeken die u kunnen helpen bij het verrichten van deze rouwarbeid.
   • Vijf fasen van rouwverwerking
    Er zijn vijf fasen die de meeste mensen in rouwverwerking gedeeltelijk of geheel moeten ondergaan. De volgorde kan verschillen en er kunnen fasen overgeslagen worden. De vijf fasen kunnen zo door elkaar heen lopen dat de ene stadia niet altijd van de ander te onderscheiden is. Rouwverwerking is voor iedereen een individueel proces wat niet te vergelijken valt.

    Ontkenning
    De persoon ontkent het verdriet, hij wil of kan het verdriet nog niet toelaten dus doet hij of het er niet is. Dit is een vorm van zelfbescherming, onze psyche zit zo goed in elkaar dat het ons niet meer geeft dan we aankunnen. Op deze manier kunnen we het verdriet stukje bij beetje geleidelijk toelaten en kunnen we plaatsmaken voor de woede en boosheid. 

    Boosheid/protest
    In deze kan de persoon gaan huilen, vechten schreeuwen of vloeken. Hij gaat protesteren tegen hetgeen hem overkomen is. Hij is op zoek naar een schuldige en dit kan iedereen zijn, een dokter, collega, therapeuten of familie Er had anders gehandeld moeten worden anders was hij of zij er misschien nog. Verlies en verdriet verdwijnen naar de achtergrond. 

    Onderhandelen/ vechten
    Als de persoon beseft dat boos worden en protesteren niet helpt gaat hij op zoek naar andere afleidingen. Zichzelf doelen stellen en beloftes doen. Een cursus gaan volgen, een marathon lopen of een ex geliefde stalken.

    Depressie
    De persoon geeft zich over en voelt zich machteloos. Hij beseft dat boos worden en onderhandelen het verdriet niet wegnemen en laat de pijn toe. Hij trekt zich vaak terug en sluit zich af voor contact. Ook kan hij alcohol of drugs gaan gebruiken wat ook weer een uitweg is om de pijn maar niet te voelen.

    Aanvaarding
    Bij deze fase gaat de persoon het verdriet accepteren en berust zich in het verlies en het verdriet. Iemand met een terminale ziekte kan zich berusten in het feit dat het einde nadert en afscheid gaan nemen. Iemand die een scheiding heeft doorgemaakt kan weer plannen maken voor de toekomst en ziet langzaam aan de zon weer schijnen. Het verlies krijgt een plek.


 • DE GESTORVENE

  Zeven maal om de aarde gaan,
  als het zou moeten op handen en voeten;
  zevenmaal om die éne te groeten
  die daar lachend te wachten zou staan.
  Zeven maal om de aarde gaan.
  Zeven maal over de zeeën te gaan,
  schraal in de kleren, wat zou het mij deren,
  kon uit de dood ik die éne doen keren.
  Zeven maal over de zeeën te gaan -
  zeven maal, om met zijn tweeën te staan.

                                    Ida Gerhardt (1905-1997)