Dr. C.J. Vaillantfonds

Tijdens de opening van het eerste crematorium in Nederland in 1913 te Velsen, wenste de huisarts dr. C.J. Vaillant vurig dat hij daar ooit gecremeerd zou worden. Dr. Vaillant was een groot pleiter voor het invoeren van crematie en een van de oprichters van de Vereeniging voor Facultatieve Lijkverbranding in 1874.

In Nederland was er anno 1913 wettelijk nog niets geregeld. Voorstanders wilden dit proces versnellen door gewoon te beginnen met cremeren. Er moest wel eerst iemand overlijden die dat graag wilde en wiens familie daar geen last mee kon krijgen. Een half jaar later overleed de stokoude dokter op 95-jarige leeftijd en werd zijn wens werkelijkheid. Daarmee werd dr. Vaillant de eerste mens in Nederland die de verbrandingsoven in ging.

Bij een crematie blijven metalen achter. Een gespecialiseerd bedrijf zorgt voor de recycling van het materiaal. De opbrengsten van de hoogwaardige metalen worden gestort in het Dr. C.J. Vaillant fonds – het Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). Sinds 1997 worden door dit fonds jaarlijks tal van organisaties en initiatieven ondersteund, zoals bijvoorbeeld het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nierstichting, MS Research, tal van patiëntenverenigingen, Clinic Clowns, stichting Lieve Engeltjes, stichting Achter de Regenboog, divers hospices enzovoorts. Meer informatie: Dr. Vaillantfonds