Crematie

De crematie van een overledene mag, ongeacht waar u woont, in elk crematorium in Nederland plaatsvinden. In onze omgeving zijn de dichtstbijzijnde crematoria in Utrecht, Nieuwegein, Nieuwkuijk, Tiel en Rosmalen. (klik voor meer informatie over deze crematoria op de plaatsnaam) Op  23 december 2019 opent crematorium 't Lief in Beesd haar deuren. 

Staat het crematorium van uw keuze er niet bij, neemt u dan contact met ons op zodat wij hierover kunnen informeren. Bij een crematie is het heel gebruikelijk afscheid te nemen van je dierbare in de aula van het crematorium. Van wat daarna nog gebeurt heb je eigenlijk geen weet meer. Toch bieden veel crematoria de mogelijkheid je dierbare, ook daar, te begeleiden tot het eind. U kunt, als u wilt, mee naar de ovenruimte en daar bij de invoer aanwezig zijn. Dit moet wel van tevoren aangegeven worden bij het crematorium. Ik kan u voorbereiden en bijstaan tijdens deze laatste momenten. Mijn ervaring leert mij dat de nabestaanden deze afsluiting als heel positief ervaren. De crematie van een overledene moet plaatsvinden tussen minimaal 36 uur na het overlijden en sinds 2010 maximaal de 6e werkdag na het overlijden. Het weekend of een feestdag telt hierbij niet mee als werkdag. Bijvoorbeeld iemand overlijdt in een periode zonder feestdagen op vrijdag dan kan de uitvaart uiterlijk maandag de week erna (niet de eerstvolgende) plaatsvinden. Eerder cremeren mag dus ook, mits na 36 uur.


In een crematorium kan over het algemeen van maandag t/m zaterdag van 09.00 t/m 18.00 uur gecremeerd worden. Voor een crematie op zaterdag wordt soms een toeslag gerekend. Op zon- en algemeen Christelijke feestdagen hoeft het crematorium geen gelegenheid te geven tot cremeren.


Tegenwoordig is het gebruik van een kist niet meer verplicht bij het cremeren. Wilt u cremeren zonder kist, in bijvoorbeeld een lijkwade, dan moet de beheerder van het crematorium daar wel toestemming voor geven. Veel crematoria stellen ook aanvullende eisen waaraan een kist of lijkomhulsel moet voldoen, zo zijn kisten van riet en karton niet zonder meer welkom in alle crematoria.