Thuisopbaring


 

Steeds vaker wordt een overledene thuis opgebaard. Dit is een vertrouwde plek voor alle betrokkenen. Het is dan mogelijk om, wanneer daar maar behoefte aan is, bij de overledene te zijn. Een geschikte plek hiervoor kan huiskamer, de hobbykamer, de serre of zelfs de schuur zijn. Om die reden, maar ook wat betreft de kosten kan er gekozen worden voor een thuisopbaring. Als er geen aparte kamer is waar de overledene kan worden opgebaard, kunnen er kamerschermen worden geplaatst, zodat er toch een afgescheiden ruimte ontstaat. Ook hoeft de overledene niet in zijn of haar eigen huis te worden opgebaard. Dit kan ook op de eigen kamer in een zorgcentrum of bij een familielid  die bijvoorbeeld meer ruimte heeft.

De overledene kan op diverse manieren opgebaard worden: op een bed, op een opbaarplank of in de kist. Bij de opbaring wordt gebruik gemaakt van een koeling. Deze wordt in bed of onder de plank of kist geplaatst. Een kist is niet meer verplicht bij een uitvaart. Er kan een draagplank gebruikt worden en de overledene wordt in een zelf uitgekozen doek of andere omhulling gewikkeld. Het is mogelijk een kant en klare wade te kopen, of een wade naar persoonlijke wensen te laten maken, maar u kunt ook kiezen voor een favoriet dekbed, kleed of stof, waarin de overledene gewikkeld kan worden.
 
Wat betreft het gebruik van materialen zoals kamerschermen en kandelaars hebben wij een aantal thema's samengesteld die zijn afgestemd op materiaal en kleur. Zo kunt u kiezen voor riet/rotan met rieten kandelaars, white wash met witte kandelaars, of een kamerscherm van (zwarte) stof met zilveren kandelaars. Als u wilt, kunt u de laatste verzorging (het afleggen) van uw dierbare zelf doen of meehelpen met ons. Wij doen dit in alle rust en passen ons aan aan het tempo waarin u de verschillende stappen wilt en kunt nemen. Om het lichaam goed te houden kan gewerkt worden met een koeling of thanatopraxie. Dit is een lichte (tijdelijke) vorm van balseming. Het doel is om de overledene tot 10 dagen na overlijden mooi te houden. Bij een lichte balseming worden de bacteriën in het lichaam tijdelijk verdoofd doordat een conserverende vloeistof in de bloedbaan wordt gebracht. Na ongeveer tien dagen komt het natuurlijke proces alsnog op gang, zoals bij een lichaam dat niet gebalsemd is. Voordeel van lichte balseming is dat het lichaam er iets mooier, natuurlijker uitziet en niet zo koud aanvoelt. Een koeling is immers niet nodig. Hierdoor is lichte balseming vooral van toegevoegde waarde bij een thuisopbaring. De kosten voor een thuisopbaring met lichte balseming zijn iets hoger dan die van een thuisopbaring met een koeling. Meer informatie ook op www.thanatopraxie.nl  Wij werken samen met een erkend thanatopracteur.