Karin Menken, Levenswending Ritueelbegeleiding

Even voorstellen;
Mijn naam is Karin Menken. Tijdens ingrijpende veranderingen in mijn leven en bij verlies van een dierbare heb ik aan den lijve ervaren hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen. Deze ervaringen brachten mij bij het mooie beroep van ritueelbegeleider. Ik volgde inspirerende opleidingen bij Het Moment, rouw en rouwverwerking bij Phoenix en levensloopkunde, over de fasen in een mensenleven, bij het Instituut voor Biografiek.


Sindsdien help ik mensen bij het inhoudelijk en zinvol vormgeven van een afscheidsdienst of ceremonie. Ik schrijf verbindende teksten, een levensverhaal of overweging en ik kan voorgaan in de ceremonie. Uw wensen en die van de overledene dienen daarbij als uitgangspunt.

Ik kan goed luisteren en ik straal rust uit. Mijn gevoel voor taal en het komen tot diepgang zet ik met liefde in. We gaan op zoek naar de essentie, wie was hij of zij, wat betekent deze persoon voor u, wat neemt u mee? Een persoonlijk symbool, thema of rode draad komt vaak spontaan naar boven. We komen tot een mooi rond geheel, met betekenisvolle en troostende woorden, muziek, beeld en handelingen.

Afscheid nemen blijft moeilijk. Een goed afscheid is belangrijk in het rouwproces. Om in de intense tijd rondom een overlijden mensen te mogen bijstaan, ervaar ik als heel bijzonder. Fijn om dan deze reactie terug te horen: “Nogmaals alle lof hoe jij met ons het afscheid van onze moeder hebt vormgegeven en begeleid! En hoe je van al onze verhalen over onze moeder zo’n mooi beeld van haar leven hebt gegeven.”

Mijn wortels liggen in de katholieke traditie. De verhalen, muziek en rituelen raakten mij. De natuur is voor mij een grote inspiratiebron.

Een uitvaart is altijd maatwerk. Bij Thea Douma en Antonette van Druten van Uitvaartverzorging Rivierenland zie ik dezelfde passie en inzet voor ons vak. Gezamenlijk dragen wij zorg voor een persoonlijk en waardevol afscheid, waar u met een goed gevoel op kunt terugkijken.

Naast dat ik ritueelbegeleider ben, zing ik met begeleiding van een gitarist bij uitvaarten en herdenkingsbijeenkomsten. Enkele reacties: “Karin brengt met haar stem inhoud, verbinding, rust en een glimp van het ‘andere’ teweeg.” “Prachtig Karin! Je hebt zo’n speciaal timbre dat het extra mooi maakt.”

Informatie: www.levenswending.nlSoms zou ik willen dat gisteren nooit voorbij ging omdat vandaag alles zo anders is.