Grafmonumenten

Een eeuwenoude traditie biedt tegenwoordig een scala aan mogelijkheden. Al vele eeuwen worden er ter herinnering en verfraaiing monumenten op graven geplaatst. Vroeger was er weinig keus in materiaal en model. Dat is vandaag de dag wel anders. Een grafmonument kunt u tegenwoordig kopen in verschillende graniet- of hardsteensoorten, van al of niet versteend hout, zwerfkeien, van glas, kunststof, RVS (roestvrij staal) of een combinatie van een aantal van deze materialen. De vele artistieke modellen, maar ook de soorten en methoden van belettering hebben een toevlucht genomen.

Belangrijk om te weten:
Iedere begraafplaats heeft eigen regels/bepalingen. Het kan dus zijn dat op de ene begraafplaats een grafmonument van RVS met glas en kunststof wel mag, maar op een andere begraafplaats mag misschien alleen maar een zwerfkei geplaatst worden. De begraafplaatsbeheerder of steenhouwerij kan u hier over inlichten, maar wij kunnen dit ook voor u navragen. Het uitzoeken en vervaardigen van een grafmonument kunt u op verschillende manieren doen:

U kunt zelf een monument ontwerpen, construeren en plaatsen.
U kunt uw ideeën laten vertalen door een kunstenaar en (samen met hem) een monument maken.
U kunt alles door een kunstenaar laten doen, nadat hij weet wat ongeveer uw wensen zijn.
U bezoekt een steenhouwerij waar grafmonumenten opgesteld staan.
U kijkt op het internet en zoekt naar grafmonumenten.

Meestal krijgt een steenhouwerij de opdracht tot het ontwerpen, vervaardigen en plaatsen van het grafmonument. Wanneer u een grafmonument heeft uitgezocht en de aan te brengen tekst duidelijk is, kan de steenhouwer een ontwerp op papier voor u maken. Deze zal dan samen met de offerte naar u toegestuurd worden. Als u 100% tevreden bent, kunt u de opdracht bevestigen, zodat de steenhouwer uw grafmonument in productie kan nemen. Als het door u uitgezochte grafmonument niet op voorraad is, zal deze besteld moeten worden. Een grafmonument dat uit China of India moet komen, heeft doorgaans een levertijd van circa 3 maanden. Als uw monument eenmaal is beletterd kan het geplaatst worden. Het is raadzaam bij de plaatsing aanwezig te zijn. Als u die wens aangeeft bij de steenhouwer, zal hij daarvoor een afspraak met u maken. U bent er dan zeker van dat alles naar wens is.

 

Steenhouwerijen in de omgeving zijn:

Steenhouwerij Harvas Natuursteen, Leerdam

Den Hollandse Gedenktekens